Gastroscopia şi colonoscopia sunt decontate la Centrul Medical Andrea K  

1. Ce este gastroenterologia?

Gastroenterologia şi hepatologia reprezintă cea mai vastă ramură a medicinei interne, fiind o specialitate medicală care se ocupă cu prevenţia, diagnosticarea şi tratarea bolilor tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden), tractului digestiv mijlociu (intestin subţire), tractului digestiv inferior (colon ascendent, transvers, descendent, sigmoid, rect, canal anal) precum şi de organele: ficat,colecist şi pancreas.

2. Când trebuie să se adreseze pacientul unui medic specialist gastroenterolog?

În prima categorie se încadrează pacienţii simptomatici, pentru investigare şi tratament

1. Pacientul se poate prezenta cu dureri de abdomen, în zona superioară (dureri de stomac, sau sub coaste, în partea dreaptă, la ficat), arsuri la stomac, reflux, gust amar sau acru, eructaţii, sughiţ, greţuri, vărsături, durere la înghiţire sau înghiţire dificilă, scăderea poftei de mâncare. În astfel de cazuri ar putea fi vorba despre o patologie a esofagului (BRGE, esofagită, acalazia cardiei, TU, hernie hiatală), a stomacului (infecţie Helicobacter Pylori, gastrită, ulcer, TU), duodenală (duodenită, ulcer) sau o patologie pancreatică (pancreatită, TU).
De asemenea, pacientul poate prezenta calculi (pietre) la colecist, o patologie foarte frecventă, ce se manifestă cu durere la nivelul hipocondrului drept, greţuri, vărsături, cefalee (dureri de cap) apărute mai ales după mese copioase, cu alimente greu digerabile)
Pacientul se poate prezenta cu dureri de abdomen cu orice localizare, balonare, constipatie, diaree, alternanta constipatie/diaree, scaun in creion, scaun cu sange proaspat (sindrom de intestin iritabil mai ales la tineri, polipi de diverse marimi, TU, diverticuli, boala inflamatorie intestinala, hemoroizi etc)
2. Pacientul se poate prezenta cu icter (îngălbenirea tegumentelor şi a sclerelor), semne pentru mai multe posibile patologii ale ficatului (ciroză, TU), colecist (calculi plecaţi pe calea biliară principală (litiază coledociană, TU), pancreas (pancreatită mai ales cronică, TU) sau duoden (formatiune TU la nivelul papilei) etc.

3. Pacientul se poate prezenta cu probe ale ficatului modificate, cu simptomatologie prezentă, posibil redusă (oboseală) sau fără simptomatologie (caz în care trebuie căutată o patologie care să explice aceste modificări: consumul de alcool, de anumite medicamente, hepatită de divere etiologii, boli autoimune, ciroză, o formă TU hepatică etc.)

4. Pacientul poate avea o complicaţie severă, ameninţătoare de viaţă, precum hemoragia digestivă superioară, când apar vărsături cu sânge sau scaun negru ca păcura (posibil în diverse patologii ale tractului digestiv superior. Aceste manifestări pot avea cauză variceală (varice esofagiene, mai ales la pacienţii cu ciroză hepatică) sau nonvariceală (o gastrită hemoragică, ulcer, TU etc.).

În aceste cazuri, dacă pacientul prezintă o hemoragie digestivă superioară, va suna IMEDIAT la ambulanţă.

Pot exista multe simptome care să apară în mai multe patologii, însă doresc să subliniez faptul că pacientul trebuie să se prezinte la un consult în cabinetul medicului, dacă nu se simte bine, prezintă o simptomatologie anume sau are analizele modificate.

AUTOMEDICAŢIA, căutatul pe internet, în funcţie de simptomatologie, despre o anumită boală sau remedii de orice fel, nu va aduce binele, ci dimpotrivă, în multe situaţii tratamentul după ureche poate face rău, poate amâna o diagnosticare rapidă şi promptă şi, implicit un tratament corect aplicat.

În adoua categorie se încadrează pacienţii care fac prevenţie

GASTROSCOPIA este o procedură care, în principiu durează câteva minute, la marea majoritate a pacienţilor nu doare, însă produce greaţă. Practic, se introduce un tub flexibil pe gură, care merge pe tractul alimentar şi ajunge în stomac şi duoden. Este recomandată testarea Helicobacter Pylori, o bacterie ce se dezvoltă în stomac, poate fi asimptomatică, însă în ani de evoluţie poate duce la complicaţii acute (gastrită, ulcer gastric, hemoragie digestivă superioară) sau la complicaţii cronice în mai mulţi paşi (gastrită cronică, atrofică, metaplazie intestinală, displazie şi chiar cancer).

COLONOSCOPIA permite vizualizarea pe dinăuntru a întreg intestinului gros. Cu o zi înainte de procedură, pacientul trebuie să facă o pregătire, care constă în consumul unei soluţii speciale, ce permite curăţarea intestinului. Durează mai mult decât gastroscopia, din cauza lungimii colonului şi poate fi dureroasa. La Centrul Medical Andrea K. ne dăm toată silinţa ca pacientul să resimtă cât mai puţin disconfort, folosindu-ne pentru aceasta de medicaţie specifică.

Colonoscopia este metoda preferată de screening a cancerului de colon care trebuie începută la vârsta de 50 de ani, cu repetarea ulterioară, la fiecare 5 ani, dacă nu au fost decelate leziuni (medicul decide când se va efectua următoarea colonoscopie). Acestea se aplică în lipsa simptomatologiei specifice si dacă există vreun membru al familiei cu cancer de colon sau cu polipi adenomatoşi, cazuri în care colonoscopia ar trebui efectuată de la vârsta de 40 de ani şi repetată la fiecare 5 ani.

Pregătirea pacientului pentru colonoscopie presupune efectuarea unui protocol de curăţare a colonului, prin dietă specială. Nu se vor consuma fibre (fructe, legume proaspete), pâine cu seminţe sau carne, cu câteva zile înainte de procedură, iar cu o zi înainte de colonoscopie se vor consuma doar lichide (iaurt, supă strecurată, etc)). Protocolul de pregătire pentru colonoscopie presupune şi administrarea unei soluţii, Fortrans care produce o purgaţie importantă.

De asemenea, se vor sista, cu câteva zile înainte de procedură, preparatele cu Fier, antiagregantele (clopidogrel – Plavix, Trombex), anticoagulantele orale (vor fi înlocuite cu anticoagulante injectabile: Fraxiparina, Clexane), iar medicaţia antidiabetică trebuie ajustată având în vedere aportul caloric redus anterior colonoscopiei.

Din pacate, cancerul colo-rectal poate fi asimptomatic sau slab simptomatic, o perioadă de timp. Astfel, pacientul nu realizează că este vorba despre o problemă gravă, iar simptomele apar în multe cazuri, când boala este avansată local sau la distanţă.

Semnele de alarmă pentru un cancer colo-rectal pot fi: scădere ponderală nejustificată, lipsa poftei de mâncare, o anemie nou depistată, scaun cu sânge proaspăt, constipatie, alternanta intre constipatie si diaree, dar şi alte simptome, în funcţie de localizarea formaţiunii. Trebuie avut grijă că un scaun cu sânge proaspat (în cantitate mică pe hârtie sau mai mare în vasul de toaletă) nu înseamnă întotdeauna hemoroizi sau fisură anală (patologii beningne), ci poate însemna o formaţiune TU care sângerează la nivelul colonului sau rectului (cel mai probabil fiind vorba despre un cancer).

3. Care este parcursul pacientului, în Centrul Medical Andrea K.?

La prima consultaţie va avea loc şi o discuţie cu pacientul, despre problemele sale de sănătate şi despre motivul prezenţei în cabinetul medicului. Apoi, urmează examenul obiectiv şi ecografia abdominală. În functie de caz, medicul decide care sunt paşii de urmat, pe viitor:
1. Va efectua gastroscopie/colonoscopie (partea de endoscopie ce se face în Clinica Andrea K., fiind proceduri decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate)
2. Va efectua un set de analize (ce se fac în Clinica Andrea K., în colaborare cu clinica Synevo)
3. Se vor face investigaţii superioare de imagistică
4. Se va propune internare în spital

Pentru programări şi detalii, puteţi contacta Centrul Medical Andrea K., la numerele: 0743-212.371, 0364-884.309. Sediul clinicii se află pe str. Clujului, la nr 1, bl d1, Gherla.

Pacienţii trebuie să înţeleagă că mersul la medic nu este un act de plăcere sau de obligaţie, ci unul de responsabilitate şi bunăstare.

Dr. Alexandru Caloian, medic gastroenterolog

Sursă foto: https://www.directendoscopy.com.au/