REUMATOLOGIE

Reumatologia este ramura medicinii interne care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul unui grup divers de boli reunite sub termenul de „boli reumatice” sau „boli reumatismale”. Țintele acestor patologii sunt frecvent articulațiile, dar și alte organe ale corpului atunci când vorbim despre bolile reumatice sistemice. Există peste 200 de afecțiuni reumatice și musculo-scheletale care afectează adulții și copiii deopotrivă. Acestea sunt cauzate de probleme ale sistemului imunitar, inflamație, infecții sau deteriorarea graduală a articulațiilor, mușchilor sau țesutului osos. Majoritatea acestor patologii au o evoluție cronică și prezintă perioade de exacerbare de-a lungul timpului, provocând durere și limitări funcționale uneori marcate. În cazuri severe, pot duce la dizabilitate semnificativă, având un impact major atât asupra calității vieții, cât și a speranței de viață.

Afecțiuni tratate de medicul reumatolog:

– afecțiunile inflamatorii sistemice și boli de țesut conjunctiv (poliartrita reumatoidă, spondilartrite, sindrom Sjogren, lupus eritematos sistemic, sclerodermia sistemică, dermatomiozita, polimiozita, vasculite, boala mixta de țesut conjunctiv, etc.)

– patologia osteoarticulară degenerativă (artroze precum gonartroza, coxartroza, artroza mâinii sau a piciorului, spondilartroze, etc.)

– artropatii microcristaline (guta, boala depunerilor de cristale de pirofosfat de calciu-condrocalcinoza sau de hidroxiapatită)

– sindroame dureroase regionale (durerea lombară, lombo-sciatică, dorsalgie, umărul dureros simplu, tendinite, tenosinovite, entezite, bursite, sindrom de tunel carpian) sau generalizate (fibromialgia)

– osteoporoză

Principalele probleme pentru care pacienții reumatologici se adresează medicului:

– durere articulară (degete, cot, umăr, genunchi, glezne, etc)

– tumefierea („umflarea”) articulațiilor

– scăderea mobilității articulare

– dureri de spate

– „oboseala” musculară, senzația de febră musculară, durerea la nivelul mușchilor

– sensibilitate la frig („albastrirea sau albirea” degetelor odată cu expunerea la frig)- fenomen Raynaud

– psoriazis (personal sau în familie) însoțit de dureri articulare

– fotosensibilitate (erupție la nivelul feței după expunerea la soare)

– erupții pe piele/leziuni pe mucoase (ulcerații orale sau nazale) de cauză necunoscută

– sindrom inflamator (proteina C reactivă cu valori crescute, VSH cu valori crescute) decelat cu ocazia analizelor medicale- fără o cauză explicabilă

REUMATOLOGIE

Medic specialist Reumatologie (2023)

-Medic rezident reumatologie la Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj  (2019-2023)

-Participant la mai multe congrese naționale și internaționale în domeniul Reumatologiei

Competență în efectuarea infiltrațiilor intraarticulare