Tumorile prostatice

Tumorile prostatice reprezintă o patologie frecvent întâlnită la bărbaţii cu vârsta de peste 50 ani. Există trei factori de risc bine stabiliți pentru cancerul de prostată: vârsta înaintată, originea etnică și bagajul genetic.

Nu sunt cunoscute măsuri preventive care să poată reduce riscul apariţiei cancerului de prostată, dar screeningul PSA – ului ajută la diagnosticarea precoce.

În multe situații, simptomele unui cancer de prostată pot fi absente sau suprapuse cu cele din hiperplazia benignă de prostată

Cele mai des întâlnite simptome, în cancerul de prostată, sunt:

– dificultăţile la urinare (polakiuria şi scaderea jetului urinar),

– hematuria,

– hemospermia,

– scăderea presiunii jetului urinar

Dintre tumorile prostatei, 97% sunt adenocarcinoame de prostată, iar restul de 3% sunt reprezentate de alte forme de cancer.

Clasificarea și stadializarea cancerului de prostată se realizează conform TNM 2017. Grupurile de risc în cancerul de prostată sunt stabilite în funcție de stadializarea TNM, valoarea PSA și gradingul tumoral.

Cancerul de prostată este o patologie oncologică care afectează calitatea vieții individului atât pe plan fizic, mental, cât şi în relațiile de zi cu zi.

Este recomandat ca, după vârsta de 50 de ani, să se dozeze anual PSA -ul (antigenul specific prostatic), iar în situația pacienților cu antecedente familiale se recomandă dozarea, începând cu vârsta de 45 de ani.

În situația în care PSA – ul depășește o valoare mai mare de 4 ng/ml, apare suspiciunea unui cancer de prostată. Creșterea PSA-ului  poate să fie influențată și de alți factori locali (infecție, prostată crescută în volum etc.)

Medicul specialist urolog recomandă interpretarea rezultatelor PSA, în context clinic, împreună cu pacientul. Pentru diagnosticarea unui cancer de prostată se va ţine cont și de examenul clinic (tuşeul rectal și examenul imagistic (RMN pelvin). Aceste investigații vor fi completate cu o puncţie biopsie prostată care confirmă sau infirmă diagnosticul de cancer de prostată.

Aceast[ patologie, diagnosticată în stadii incipiente, are șanse mari de a fi curativă. Aplicarea tehnicilor minim invazive, în tratamentul cancerului de prostată, ușurează suferința pacientului.

În luna mai, la Centrul Medical Andrea K. din Gherla, vă punem la dispoziţie, la preţ special (250 de lei), un pachet pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată şi care conţine: o consultaţie, ecografie şi o analiză PSA. Ne găsiţi pe strada Clujului la nr 1, Bloc D1 şi telefonic la: 0743 212 371 sau 0364884309.

La Centrul Medical Andrea K. din Gherla se fac consultații și proceduri gratuite, cu bilet de trimitere şi cardul de asigurat, pentru specialităţile: Medicină internă, Gastroenterologie și Urologie.

 

Vlad Hârdo, medic urolog, Centrul Medical Andrea K.