Prevenirea şi tratarea artrozei la Centrul Medical Andrea K.

Artroza este o boală degenerativă (de uzură) a articulaţiilor. Ea apare, cel mai adesea, la persoanele cu vârsta peste 60-65 ani, dar poate apărea şi la persoane mai tinere, cu patologii asociate.

Printre factorii care cresc riscul apariţiei artrozei pot fi menţionaţi:

  • Vârsta (peste 60-65 ani);
  • Sexul (femeile au o predispoziţie mai mare);
  • Obezitatea (surplusul de greutate afectează articulatiile de la nivelul şoldului şi genunchilor);
  • Traumatismele de la nivelul articulaţiilor (entorse multiple, luxaţii, fracturi);
  • Genetica (boli inflamatorii reumatismale la membri familiei);
  • Deformări ale aparatului locomotor (pot fi congenitale/din naştere sau dobândite în cursul vieţii);
  • Anumite meserii/ocupaţii care suprasolicită articulaţiile

Cel mai des afectate sunt articulaţiile de la nivelul şoldului şi al genunchiului. Simptomele acestei afecţiuni încep, de obicei, cu o durere uşoară, tumefiere. Ulterior, articulaţiile îşi pierd din mobilitate şi apar deformări la nivelul oaselor. Medicul ortoped, în cardul unui consult clinic şi paraclinic, va pune diagnosticul corect şi, în funcţie de stadiul bolii, se decide conduita terapeutică.

Complicaţiile artrozei sunt: hemartroza (acumularea de sânge în articulaţie); artrita infecţioasă; corp liber intraarticular (cartilaj/menisc); fracturi de stres; osteonecroza (moartea ţesutului osos din articulaţie) sau sindromul de compresie la nivelul nervilor/vaselor.

Tratamentul artrozei

În faze incipiente, pentru a stopa evoluţia bolii, se recomandă modificarea stilului de viaţă, terapii balneo-fizioterapice, iar în cazuri mai avansate, se pot folosi tratamente medicamentoase, inclusiv infiltraţii intraarticulare.

În cazuri severe, se recomandă intervenţia chirurgicală de protezare a articulaţiei, opţiune pe care o alege medicul împreună cu pacientul.

La Centrul Medical Andreea K. din Gherla vă aşteptăm, cu programări, pentru  consult la cabinetul de ortopedie/traumatologie.

Aici, în februarie, lună dedicată prevenirii şi tratării artrozelor vă punem la dispoziţie pachete promoţionale care conţin consult şi investigaţii. Astfel, preţul pentru consult şi infiltraţia intraarticulară cu substanţă antiinflamatorie sau cu substanţă anestezică este 270 lei.

Şi, nu uitaţi, mişcarea înseamnă viaţă! Aşadar începeţi chiar de azi o schimbare în rutină şi introduceţi puţin mai multă mişcare pentru a întreţine mobilitatea articulaţiilor.

Dr Andrei Alexeev, medic ortoped Centrul Medical Andrea K. Gherla