Astmul bronșic reprezintă o afecțiune a căilor respiratorii, care constă în inflamarea acestora. Este o afecțiune cronică, frecvent întâlnită la persoane de toate vârstele. Persoanele cu această afecțiune prezintă respirație dificilă sau senzație de sufocare, respirație șuierătoare, senzație de presiune toracică sau tuse (unul sau chiar toate aceste simptome).
Pentru unele persoane, astmul reprezintă o problemă minoră. Pentru alte persoane, poate fi o problemă majoră care interferează cu activitățile zilnice și poate duce la o criză de astm care pune viața în pericol. De altfel, astmul poate avea și alte consecințe, cum ar fi scăderea calității somnului sau scăderea performanțelor fizice.
De obicei, persoanele cu eczeme sau diverse alergii (la polen, praf, animale, etc.) au șanse mai mari să dezvolte astm bronșic. Expunerea la fumul de țigară, la poluarea atmosferică sau la diverse substanțe iritante poate să declanșeze simptome de astm.
Totodată, astmul are tendința de a se transmite în familie. Prin urmare, o persoană este predispusă la această boală dacă are în familie alte persoane diagnosticate.
Diagnosticarea astmului bronșic
Atunci când pacientul prezintă oricare dintre simptomele menționate anterior (respirație dificilă sau senzație de sufocare, respirație șuierătoare, senzație de presiune toracică, tuse), este indicat să se prezinte la medic pentru un consult de specialitate.
Medicul poate evalua situația pacientului și poate efectua o spirometrie (test care măsoară funcția respiratorie). Spirometria este cea mai utilizată metodă pentru diagnosticarea astmului bronșic.
Tipuri de astm bronșic
În funcție de etiologie, astmul bronșic poate fi astm bronșic alergic (declanșat de expunerea la alergeni; se caracterizează prin antecedente personale și/sau familiale de alergie; debutează în copilărie; are un prognostic bun, ~ 50% din cazuri se vindecă până la pubertate) și astm bronșic non-alergic (declanșat de alți factori decât alergiile; nu sunt prezente antecedente personale și/sau familiale de alergie; debutează la vârsta adultă; are un prognostic rezervat, fără tendință de vindecare).
Tratament
Tratamentul se recomandă în urma unui consult de specialitate. Medicul stabilește gravitatea situației, ia în considerare și starea generală de sănătate a pacientului, după care recomandă tratamentul potrivit pentru menținerea sub control a afecțiunii.
Este important de știut că astmul netratat se poate agrava. Drept urmare, administrarea tratamentului potrivit poate preveni înrăutățirea bolii și poate contribui la menținerea în parametrii optimi a funcției pulmonare.
Dr. Maria Domșa, medic specialist medicină internă
Sursă foto: canva.com