Virusul papiloma uman (HPV) este un virus ce poate cauza veruci cutanate, veruci genitale și unele forme de cancer. Există peste 200 tipuri de HPV, dintre care peste 100 infectează pielea (veruci genitale, palmare, plantare și în alte zone ale pielii), iar aproximativ 40 infectează mucoasele/zona genitală.
Diferite tipuri de HPV dau diferite probleme de sănătate. Ne vom referi în rândurile ce urmează la cele care se pot transmite prin contact sexual.
Cum se transmite infecția cu HPV?
Oamenii se pot infecta cu HPV dacă gura sau organele lor genitale ajung în contact cu organele genitale ale altei persoane deja infectate cu HPV, fie prin contact sexual, fie prin contact direct piele pe piele, chiar în absența contactul sexual.
Cu cât numărul de parteneri sexuali este mai mare, cu atât riscul de infectare este mai mare. 85% dintre persoane dezvoltă cândva de-a lungul vieții HPV.
Cele mai multe infecții rămân asimptomatice (favorizând transmiterea ușoară de la un partener la altul) și devin nedetectabile, iar unele persistă și pot evolua spre cancer mai târziu în viață, atât la femei (cancer cervical, cancer vaginal, cancer vulvar), cât și la bărbați (cancer penian), sau la apariția verucilor genitale.
Care sunt manifestările Infecții cu HPV?
Marea majoritate determină infecții cutanate (veruci plantare, palmare sau în alte zone ale pielii), iar aproximativ 40 de tipuri infectează mucoasele/zona genitală. Acestea din urmă, pe baza riscului de dezvoltare ulterioară a cancerelor (risc oncogen), se împart în:
- tipuri de HPV cu risc scăzut – 6, 11 (candiloame, papiloame ale tractului respirator, leziuni genitale cu risc oncogen scăzut). Peste 90% din verucile anogenitale sunt cauzate de HPV 6 și 11 (tulpini incluse în vaccinul Gardasil 9, vaccin care asigură prevenirea Infecții cu HPV);
- tipuri de HPV cu risc înalt: tipul 16 – 50% din cancerele de col uterin; tipul 18 – împreună cu tipul 16 determină ~71% din cancerele de col uterin; tipurile 31, 33, 45, 52, 58 determină împreună încă 19% din cancerele de col uterin; altele.
Infecția cu HPV cu risc crescut este considerată necesară dar nu suficientă pentru dezvoltarea cancerului. Marea majoritate a femeilor infectate cu HPV, chiar și cu tulpinile cu risc oncogene înalt, nu dezvoltă cancere asociate HPV.
Cele mai multe dintre infecțiile HPV cu transmitere sexuală sunt fără manifestări, iar marea majoritate sunt eliminate de către organism în 1-2 ani. Dar unele Infecții pot persista și în timp (ani și chiar zeci de ani) și să ducă la apariția unor probleme medicale serioase (cancere în sfera genitală și în sfera ORL).
Se poate depista infecția cu HPV?
Pentru unele tipuri de HPV există teste, iar pentru altele nu. Dacă medicul confirmă prezența verucilor înseamnă că virusul HPV este, de asemenea, prezent. Dar acesta nu este tipul de HPV care duce la apariția cancerului. Nu se recomandă și nu există test HPV la bărbați. Nu există posibilitatea testării Infecții HPV la nivelul gâtului și gurii.
La femei este recomandată anual testare Babeș Papanicolau, însoțită de testarea HPV în cazul în care rezultatul primei testări indică prezența virusului.
Cum se tratează infecția cu HPV?
Tratamentul HPV este specific și poate fi administrat numai la recomandarea medicului specialist.
Poate fi prevenită infecția cu HPV?
Infecția cu HPV poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinarea este eficientă dacă se administrează înainte de infectarea cu HPV. Se recomandă vaccinarea la vârsta de 11-12 ani, dar se poate face încă de la 9 ani până la 26 ani. În unele cazuri, pot să existe beneficii și în cazul administrării la vârstă mai înaintată.
Vaccinul este foarte eficient în prevenirea cancerelor de col uterin și vaginal, a verucilor genitale, și poate scădea riscul de dezvoltare și a altor tipuri de cancere.
Utilizarea prezervativului în timpul contactului sexual nu asigură protecție împotriva transmiterii HPV deoarece virusul poate să se găsească și pe pielea neacoperită de prezervativ. Însă, prezervativul asigură protecție împotriva altor boli cu transmitere sexuală.
Vaccinarea HPV
Gardasil 9 este un vaccin care conține 9 tipuri de HPV (tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58).
Se poate face de ambele sexe între 9 și 26 ani, în unele cazuri și peste 26 ani.
Sub vârsta de 14 ani se administrează 2 doze (luna 0 și la 6-12 luni după prima administrare). Dacă intervalul dintre administrări este mai mic de 5 luni se repetă a 2-a doză la intervalul de timp recomandat.
Peste 14 ani se administrează 3 doze (luna 0, 1-2 luni, 6 luni).
Vaccinarea este sigură și eficientă, reacțiile adverse posibile fiind în principal de natură locală (roșeață, durere, tumefiere), similar reacțiilor date de alte vaccinuri.
Dr. Laura Fekete
Sursă foto: Canva.com