Carcinomul bazocelular reprezintă cea mai des întâlnită formă de cancer de piele. În Statele Unite ale Americii, spre exemplu, acest tip de cancer depășește totalitatea cazurilor de cancer de sân, colon, pulmonar și prostată. Se manifestă prin apariția unui nodul sub piele, a unei pete sau chiar a unui coș, care nu se vindecă de la sine nici chiar după o perioadă de câteva săptămâni. De asemenea, poate fi sub forma unei leziuni asemănătoare unei cicatrici.
Carcinomul bazocelular este de mai multe tipuri, cu grad de risc diferit:
- Carcinom bazocelular nodular
- Carcinom bazocelular superficial
- Carcinom bazocelular pigmentat
- Carcinom bazocelular infiltrativ
- Epiteliom sclerodermiform sau morfeiform
- Ulcus rodens
- Terebrant.
Factori de risc
Cei mai frecvenți factori de risc implicați în apariția carcinomului bazocelular sunt expunerea la soare și la radiațiile UV, istoricul familial de cancer de piele sau anumite anomalii genetice. De altfel, s-a constatat în urma cercetărilor că persoanele care au o culoare deschisă a pielii sunt mult mai predispuse la apariția acestei forme de cancer. Acest lucru se datorează arsurilor care pot fi provocate de expunerea fără protecție în fața soarelui. Același lucru este valabil și în cazul persoanelor care se expun constat la soare, fie în scop profesional, fie de plăcere.
În majoritatea cazurilor, carcinomul bazocelular apare pe zonele cele mai expuse, cum ar fi capul, fața, gâtul sau umerii, dar fără a fi excluse celelalte zone ale corpului. Este mai frecvent în rândul bărbaților și la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-70 ani.
Tratament
Există metode diferite prin care se tratează acest tip de cancer. După evaluarea de specialitate, medicul poate indica tratamentul potrivit în funcție de tipul, mărimea, gradul de severitate al cancerului și localizare.
Cele mai multe din cazuri sunt tratate prin excizie chirurgicală. Această procedură se realizează sub anestezie locală și presupune îndepărtarea tumorii.
Alte posibile tratamente: criochirurgia, electrocauterizarea, radioterapia, chirurgia laser, tratamentul topic neinvaziv.
Mod de prevenție
Pentru a preveni apariția acestei forme de cancer de piele, medicii specialiști recomandă evitarea expunerii la razele directe ale soarelui, la radiațiile UV și la utilizarea solarului.
În timpul sezonului cald se recomandă purtarea cămășilor cu mânecă lungă, care acoperă părțile predispuse, folosirea pălăriilor și a ochelarilor soare. De asemenea, este recomandă expunerea la soare doar în afara intervalului orar de risc, și anume în prima parte a zilei până în ora 11, și după amiază de la ora 17.
Totodată, se recomandă utilizarea cremelor de protecție solară. Acestea reduc cu până la 40% riscul de a dezvolta cancer de piele. Se aplică cu cel puțin 30 minute înainte de expunerea la soare și se reaplică la cel puțin 2 ore.
La Centrul Medical Andrea K. se diagnostichează și se excizează chirurgical carcinomul bazocelular. Așadar, dacă aveți o pată, un nodul sub piele sau chiar un coș care nu trece de la sine nici chiar după câteva săptămâni, vă sugerăm să solicitați sfatului medicului specialist.
Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să ne contactați telefonic.
Sursă foto: Canva.ro