Hipertensiunea arterială (HTA) este cea mai frecventă boală cardiovasculară, prevalența ei în populația adultă fiind între 35-40%. Această prevalență înaltă este relativ uniformă în lume, indiferent de statutul socio-economic al diverselor zone. În Romania, prevalența HTA este de aproximativ 50% în populația adultă (18-80 ani).
HTA este o boală multifactorială, a cărui mecanisme de apariție încă nu sunt deplin înțelese – este vorba de o interacțiune complexă între factori genetici, factori de mediu și organimsm.
Factori de risc
Fcatorii de risc pentru apariția HTA sunt înaintarea în vârstă, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, dieata bogată în sare, istoricul familial de HTA.
HTA se definește ca persistența unor valori ale tensiunii arteriale peste valoarea de 140/90 mmHg și prezintă 3 grade de severitate: grad I 140-159/90-99 mmHg, grad 2 160-179/100-109, grad 3 > 180/110 mmHg.
Simptomatologia HTA
Boala este de cele mai multe ori asimptomatică („ucigașul tăcut”), iar dintre simptome amintin:
- durerea de cap (cefalee);
- fatigabilitatea;
- lipsa de aer (dispnee).
Diagosticul necesită monitorizarea regulată a tensiunii arteriale cu tensiometrul, care se poate realiza la domiciliu (automonitorizarea) sau la cabinetul medical.
HTA reprezintă, de asemenea, un factor major de risc cardiovascular: favorizează apariția și progresia aterosclerozei, apariția sindromlui coronarian acut (infarct miocardic), accidentului vascular cerebral (ischemic/hemoragic), insuficiența cardiacă; se asociază frecvent cu insuficiența renală, diabetul zaharat și dislipidemia.
Tratament
Tratamentul indicat în cazul hipertensiunii arteriale implică modificări ale stilului de viață (dieta hiposodată, scăderea în greutate, exercițiu fizic regulat, abandonarea fumatului și a consumului de alcool), precum și tratament medicamentos cu diverse clase de medicamente antihipertensive.
Desigur, inițierea tratamentului se face de către medic (cardiolog, internist, medic de familie, etc) și presupune un consult de specialitate ce include examenul clinic, electrocardiograma, ecocardiografia și diverse analize de laborator.
Dr. Daniel Vișovan, medic primar în specialitatea cardiologie
Sursă foto: canva.com