Infecția urinară este printre cele mai răspândite infecții care afectează sistemul urinar. Poate apărea atât în rândul femeilor, cât și la bărbați sau chiar la copii. În funcție de zona afectată, poate fi de mai multe tipuri, cauzele de apariție fiind multiple.
Tipuri de infecție urinară
Există infecții urinare superioare și infecții urinare inferioare.
Infecția urinară superioară apare la nivelul rinichilor și reprezintă o inflamație a acestora. În termeni medicali, inflamația la nivelul rinichilor poartă denumirea de „pielonefrită”. În cele mai multe dintre cazuri, apare ca urmare a netratării cistitei (inflamația vezicii urinare) și se manifestă prin dureri lombare, urinări frecvente, usturime la urinare, febră sau frisoane.
Infecția urinară inferioară este de trei tipuri, în funcție de zona afectată:
- Cistita – infecția vezicii urinare. Apare mai des în rândul femeilor și în majoritatea cazurilor este cauzată de bacteria E. coli, provenită din zona anusului. Manifestări: usturime la urinare, urinări frecvente, urină tulbure, dureri supra pubiene.
- Prostatită – infecția prostatei. Apare la bărbați, pe fondul infecției cu bacteria E. coli, însă poate apărea și datorită sistemului imunitar scăzut sau în urma intrării în contact cu virusuri cu transmitere sexuală.
- Uretrită – infecția uretrei. Apare mai adesea la bărbați decât la femei și este cauzată de infecția cu agenții patogeni transmiși prin contact sexual (Chlamydia și Gonococ).
Infecția urinară la copii
Infecția urinară poate apărea și în rândul copiilor, de cele mai mule ori la fete. Cauzele de apariție au la bază igiena incorectă, produsele de igienă neadecvate, constipația sau golirea incompletă a vezicii urinare.
De regulă, infecția urinară la copii se manifestă prin urină cu miros alterat, lipsa poftei de mâncare, iritabilitate, incontinență urinară, sângerare în timpul urinării, vărsături, diaree, dureri în partea inferioară a abdomenului, dificultate sau durere la urinare.
Simptome frecvente ale infecției urinare la adulți
Simptomele infecțiilor urinare diferă în funcție de zona afectată. Astfel, în cazul infecțiilor superioare (și anume pielonefrită – infecția rinichilor), cele mai frecvente simptome sunt:
- Dureri de spate
- Dureri în zona părților laterale
- Stare de greață
- Frisoane sau febră mai mare de 38 grade Celsius.
În cazul infecțiilor inferioare (cistită, prostatită, uretrită), simptomele frecvente sunt:
- Urinări frecvente și nevoia continuă de urinare
- Dureri la urinare
- Urină cu miros alterat
- Urinări cu sânge
- Febră
- Frisoane
- Stări de greață sau vărsături
- Urină de culoare tulbure.
Diagnosticare
Pentru o diagnosticare corectă, este necesar un consult medical de specialitate. Medicul urolog trebuie informat cu privire la simptomele apărute, cât și despre intensitatea acestora. Iar pentru a oferi un diagnostic corect, se vor recomanda investigații de specialitate, și anume:
- Sumar de urină și urocultură. Aceste analize ajută la depistarea bacteriilor din urină și la alegerea tratamentului potrivit. Sumarul de urină confirmă prezența unei infecții, iar urocultura identifică tipul de bacterie care cauzează infecția.
- Ecografie renală sau examen RMN. Ambele ajută la crearea unei imagini a sistemului urinar. În cazul infecțiilor urinare recurente, este posibil să existe o anomalie a tractului urinar, iar aceste teste vor identifica acest lucru.
Tratarea infecțiilor urinare
În cele mai multe cazuri, pentru tratarea infecțiilor urinare, medicul specialist recomandă tratament medicamentos pe bază de antibiotic. Tipul medicamentelor și durata de administrare vor fi recomandate în funcție de tipul infecției urinare, de starea generală de sănătate a pacientului, de tipul bacteriei prezente, cât și de simptomele prezente.
Există situații în care simptomele dispar după 2-3 zile, însă este recomandat ca pacientul să urmeze cu strictețe tratamentul recomandat de medicul specialist.
Pentru reducerea durerilor asociate infecțiilor urinare, medicul specialist poate recomanda și analgezice. Iar dacă infecțiile urinare apar în rândul femeilor aflate la menopauză, medicul specialist poate recomanda un tratament pe bază de estrogeni.
Prevenția infecțiilor urinare
Pentru a preveni apariția infecțiilor urinare, se recomandă o igienă corespunzătoare și consum regulat de lichide. Acestea din urmă ajută la diluarea urinei și la creșterea frecvenței urinării, care va duce la eliminarea mai rapidă a bacteriilor aflate în tractul urinar.
Dr. Mureșan Cătălin, medic specialist urolog
Sursă foto: pexels.com