Acneea vulgară este o afecțiune cutanată frecventă mai ales în rândul adolescenților și adulților tineri, dar nu este strict limitată la aceste categorii de vârstă. Severitatea manifestarilor variază larg, de la afectare minimă, până la desfigurare. Hiperpigmentarea, cicatricile și impactul psihosocial negativ sunt complicații frecvente.
Cum apare?
Foliculul de păr se blochează cu numeroase celule normale ale pielii, care se combină cu sebuumul (substanță uleioasă ce lubrifiază pielea și părul, produsă de glandele asociate firului de păr) formând un dop. În adolescență, glandele sebacee se măresc și crește producția de sebuum. Sunt mai numeroase la nivel feței, gâtului, pieptului și porțiunii superioare a spatelui și brațelor. Creșterea producției de sebuum permite dezvoltarea în exces a unei bacterii pe care o avem în mod normal pe piele, numită Cutibacterium acnes. Ca urmare a supraproducției bacteriene precum și a altor factori, apare inflamația ce poate determina ruptura folicului pilos și apariția leziunilor roșii, sensibile.
De ce apare?
Modificările hormonale din adolescență determină creșterea în dimensiuni a glandelor sebacee și creșterea producției de sebuum. La marea majoritate a persoanelor cu acnee, nivelurile hormonale sunt normale dar glandele sebacee sunt foarte sensibile la acești hormoni. Mai puțin frecvent, nivelurile hormonale la femei sunt modificate în cadrul unei afecțiuni cunoscute sub numele de sindromul ovarelor polichistice. Acneea are tendința de rezolvare spontană între 30-40 ani, dar uneori poate persista sau poate sa apară pentru prima data în această perioadă. Poate avea intensificări premenstruale mai ales la persoanele peste 30 ani. Dacă în adolescență preponderența este masculină, în perioada postadolescentină acneea se întâlneste cu precădere la femei.
Factorii care declanșează apariția acneei diferă de la un pacient la altul, și pot fi:
Factori externi
Produsele cosmetice pe bază de ulei pot agrava acneea. Drept urmare, se recomandă produse cosmetice pe bază de apă (non comedogenice).
Persoanele cu acnee folosesc adeseori săpunuri și produse astringente în încercarea de a reduce cantitatea de sebuum. Dar astfel, se reduce doar sebuumul de pe piele nu și producția de sebuum. Spălarea frecventă și agresivă poate avea un efect contrar, și anume de înrăutățire a acneei.
Dieta
Dieta are un rol controversat în apariția sau agravarea acneei. Există unele studii care arată o slabă asociere între ingestia de lapte de vacă și creșterea riscului de apariția a acneei (probabil datorită hormonilor ce există în mod normal în lapte), dar nu există dovezi solide în sensul unei asocieri clare între consumul de lapte, grăsimi sau ciocolată și dezvoltarea acneei.
Stresul
Cel mai probabil, stresul poate înrăutăți acneea.
Diagnosticare
Diagnosticarea se face de către medicul dermatolog, pe baza istoricului și a examinării pielii, fiind necesară aprecierea tipului de leziuni, a gravității, posibilelor complicații și a unor factori asociați ce contribuie la apariția/agravarea acneei. Nu există teste de laborator care să confirme diagnosticul de acnee vulgară. Acestea se recomandă doar pacienților cu acnee fulminantă sau care prezintă semne a unor afecțiuni asociate.
Tratament
Nu exista un tratament „cel mai bun”. Adeseori se utilizează combinații de terapii. Cum leziunile de acnee necesită cel puțin 8 săptaămâni până la maturizare, se recomandă utilizarea unui tratament pentru minim 2-3 luni înainte de a stabili dacă acesta este eficient sau nu. Deseori, răspunsul inițial constă în reducerea numărului de leziuni active și nu în dispariția completă a acestora. Răspunsul la un regim terapetic specific poate să difere de la un pacient la altul, de multe ori fiind necesare modificări, în vederea optimizării toleranței și eficienței.
Recomandări
În primul rând, se recomandă spălarea feței de maxim 2 ori pe zi cu un gel de spălare facial blând, fără detergenți, utilizând apă călduță (NU fierbinte). Spălarea se va face cu degetele, fără a se utiliza lufe/prosoape pentru spălare, evitând frecarea viguroasă.
De asemenea, se recomandă evitarea traumatizării/strângerii leziunilor de acnee. În caz contrar, crește riscul de agravare a acneei, de apariției a cicatricilor și de infecție.
Se vor utiliza creme hidratante etichetate ca fiind noncomedogenice. Utilizarea cremelor hidratante minimalizează uscăciunea și exfolierea, care apar frecvent ca efect secundar al tratamentelor.
Protecția solară este obligatorie în cazul anumitor tratamente, care cresc sensibilitatea pielii la razele solare (cum ar fi cele pe bază de retinoizi sau doxiciclină). Se va evita expunerea solară excesiva și se vor utiliza creme cu factor de protecție solară (SPF) de minim 30 cu spectru antiUVA și antiUVB.
Medicația utilizată în tratamentul acneei poate fi topică (se aplica pe piele) și orală (administrare pe gură). Medicația orală (antibioticele, medicația hormonală, precum anticoncepționalele sau spironolactona, și isotretinoinul) se prescrie mai frecvent celor cu forme de acnee moderate/severe.
Exemple de medicatie topică:
- Retinoizi topici. Se aplică în mod uzual zilnic, dar cei ce dezvoltă reacții iritative pot să-I aplice o dată la 2 zile.
- Benzoil peroxid. 1-2 aplicări / zi. Unele produse conțin benzoil peroxid în asociere cu antibiotic sau retinoid. Poate da reacții iritative (roșeață, exfoliere) și poate decolora prosoapele, lenjeria de pat, părul, hainele.
- Antibiotice topice – țin sub control supraproducția bacteriană în leziunea acneică și reduc inflamația. Se pot aplica de 1-2 ori pe zi.
- Alte produse topice- în cazul lipsei de toleranță la retinoizi se pot utiliza acid salicilic, acid glicolic sau acid azelaic.
Exemple de medicație orală:
- Medicația hormonală. Anticoncepționale cu efect antiandrogenic.
- Antibiotice. Ca de exemplu, doxiciclina și minociclina. Nu se recomandă copiilor sub noua ani și femeilor însărcinate.
- Isotretinoin. Este un retinoid cu administrare orală, foarte eficient în formele severe, desfigurante de acnee. Se poate administra o dată sau de două ori pe zi, în timpul meselor, pe durata a câtorva luni. În unele cazuri, la inițierea tratamentului se poate înregistra o înrăutățire a acneei înainte de a se vedea rezultate pozitive. Pentru minimalizarea acestui risc, în prima lună de tratament se folosesc doze mai reduse. Deși foarte eficient, tratamentul asociază numeroase efecte secundare și trebuie utilizat cu precauție. Este strict interzisă utilizarea în timpul sarcinii, deoarece poate duce la pierderea sau apariția malformațiilor ale fătului.
Sursă foto: pexels.com