Importanţa consultului ginecologic

În ultima perioadă, în România, se pune accentul, tot mai mult, pe metodele de screening. Screeningul permite identificarea diferitelor probleme de sănătate, în stadii incipiente, fapt care duce la o rată crescută de vindecare.

Controlul ginecologic de rutină oferă pacientei posibilitatea unei discuţii deschise cu un specialist şi abordarea, în funcţie de vârstă, a subiectelor privind schimbările prin care trece organismul, de la menarhă până la menopauză.

Controlul ginecologic la pacientele tinere poate fi o bună ocazie pentru depistarea infecţiilor, a bolilor cu transmitere sexuală, identificarea leziunilor precanceroase sau canceroase ale colului uterin şi vizualizarea ecografică a unor formaţiuni tumorale ovariene sau uterine, benigne sau maligne.

În cazul pecientelor care doresc să rămână însărcinate, controlul ginecologic poate fi un prilej de consiliere preconcepţională, iar pentru pacientele aflate la menopauză sau în pragul acestei perioade,  este important în depistarea problemelor de statică pelvină, incontinenţă urinară, dar şi a diferitelor formaţiuni tumorale ovariene şi uterine.

Controlul ginecologic presupune, în primul rând, o discuţie cu medicul specialist.

Examenul ginecologic propriu-zis, cu valve si tuşeul vaginal, necesare pentru a examina organele genitale externe, pereţii vaginali şi colului uterin, poate face parte din control. Acesta poate include şi o evaluare ecografică.

Ecografia pelvină reprezintă modalitatea imagistică de primă intenţie în patologiile ginecologice, indiferent de categoria de vârstă în care se încadrează pacienta.

În concluzie, indiferent de vârsta pacientei, controlul ginecologic de rutină este important, iar noi vă sfătuim să îl efectuaţi anual.

Vă aştept la Centrul Medical Andrea K.!

 

Dr. Mihaela Puşcaş