Screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate la femei, cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. România este pe primul loc, în Europa atât ca incidenţă, cât şi ca mortalitate cauzată de această boală.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principalul factor de risc, pentru cancerul de col uterin este infecţia cu virusul HPV (peste 90% din cazuri). Infecţia apare, cu precădere, la tinerele care îşi încep viaţa sexuală la vârste fragede, la femeile care au mai mulţi parteneri sexuali şi nu utilizează prezervativul, ca metodă de protecţie.

Dintre factorii de risc ai apariţiei cancerului de col uterin mai amintim fumatul, scăderea imunităţii, vârsta, dieta, istoricul familial şi expunerea la DES (diethylstilbestrol)

Screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin consta în examenul Babeş-Papanicolau (PAP), respectiv testarea HPV.

Testul PAP presupune analiza unor probe de celule recoltate de la suprafaţa colului uterin. Există două tipuri de PAP, convenţional (pe lamă) şi în mediu lichid.

Avantajul testului în mediu lichid este reprezentat atât de creşterea numărului de celule examinate, cât şi de posibilitatea efectuării testării HPV din aceeaşi probă.

Obiectivele screeningului pentru depistarea cancerului de col uterin fac referire la:

  • depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce, fapt care oferă posibilitatea unor tratamente mai puţin invazive şi cu o rată crescută de vindecare,
  • depistarea pacientelor cu leziuni precanceroase sau incipiente şi îndrumarea lor pentru a urma tratamente de specialitate,
  • creşterea gradului de informare a populaţiei

La Centrul Medical Andrea K., din Gherla, luna ianuarie 2022 este dedicată screeningului pentru cancerul de col uterin. În acest sens, a fost gândit un pachet cu preţ special care include control şi analiză necesare pentru evaluarea completă şi corectă a fiecărei paciente.

Dr. Mihaela Puşcaş