Program de screening pentru 12 afecţiuni maligne şi benigne

Atunci când am gândit şi construit tot ceea ce reprezintă Centrul Medical Andrea K., ne-am propus să fim activi, să venim noi înspre comunitate cu informaţii medicale periodice (o formă de educaţie medicală) şi servicii medicale de prevenţie şi diagnostic precoce a unor boli. Ştim, sună pompos, dar, pe scurt, înseamnă să vă ajutăm să descoperiţi din timp dacă suferiţi de anumite boli, astfel încât tratamentul să fie cât mai eficient. Miza este foarte mare: viaţa sau calitatea vieţii Dumneavoastră.

Aceste boli se încadrează în specificul specialităţilor noastre şi afectează o parte importantă din populaţie. Vorbim de anumite forme de cancer, de dezechilibre psiho-emoţionale, caracteristice felului în care trăim în secolul XXI, de boli ce ne împiedică să ne mişcăm.

Sunt clar definiţi factorii de risc pentru apariţia acestor afecţiuni, la fel şi primele simptome. Noi le ştim şi realizăm importanţa recunoaşterii lor precoce. Dar Dumneavoastra? Aşadar, ne-am gândit cum să vă transmitem aceste informaţii şi cum să vă venim în ajutor.

Soluţia, aparent, e simplă. Nu avem de făcut decât să preluăm nişte modele din ţările unde prevenţia este prioritară în sistemele de sănătate şi să le transpunem în fapte. Problema este organizarea propriului nostru sistem de sănătate, în care rolul şi importanţa medicului de familie au fost ignorate. Educaţie sanitară nu se face, programe naţionale de prevenţie practic nu există, bani pentru acestea nu sunt niciodată, iar pacientul rămâne, oarecum, la mâna destinului: daca are noroc, boala se manifestă de la început prin nişte semne care îl determină să se prezinte la medic, iar dacă norocul nu îl părăseşte, ajunge într-un loc unde e corect diagnosticat şi tratat.

Nu ne putem propune să rezolvăm această problemă. Nu avem resursele necesare. Dar putem încerca să o rezolvăm la scară mai mică, aici, în comunitatea noastră.

Ca atare: -vom aloca fiecărei astfel de boli câte o lună pe an, în fiecare an;

-în săptămânile dinaintea unei astfel de luni, vom face scurte informări despre acei factori de risc şi acele simptome de debut, care ar trebui să vă alerteze (vom posta de site-ul nostru, le vom promova la radiourile locale şi le vom tipări sub formă de flyere);

-vom face pachete promoţionale de consult şi investigaţii necesare stabilirii diagnosticului;

-dacă boala necesită tratament, în Cluj, vă vom ajuta să ajungeţi la clinicile şi medicii care se ocupă de patologia Dumneavoastră.

Desigur, uşile noastre vă sunt deschise pe parcursul întregului an, mai ales dacă observaţi că aveţi anumite simptome. Ideea cu “luna dedicată” unei anumite afecţiuni ţine, mai mult, de transmiterea, cu precădere, într-un anumit interval de timp, repetitiv, a unor informaţii sintetizate, astfel încât, încetul cu încetul, să ajungem cu toţii, pe plan local, la un nivel mai ridicat al educaţiei medicale.

Încheiem enumerând bolile pe care le vizăm în 2022: cancerele de col uterin, mamar, de prostată, de colon, de stomac; problemele articulaţiilor şoldurilor şi genunchilor; infecţiile urinare recurente; litiaza veziculară frecvent întâlnită în aria noastră geografică; patologia psihologică şi psihiatrică la adult, adolescent şi copil. Lista o vom completa ţinând cont atât de sugestiile Dumneavoastră, cât şi de constatările noastre, pe măsură ce ajungem să cunoaştem mai bine comunitatea.

Sperăm ca acest proiect al nostru să vă fie de un real ajutor şi vă aşteptăm cu drag! Invităm, pentru început, doamnele, luna ianuarie 2022 fiind luna depistării precoce a cancerului de col uterin.

 

Dr. Raluca Bodea, chirurgie generală