Litiaza veziculară

Litiaza veziculară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni digestive. Boala este cauzată de apariția calculilor în colecist (vezicula biliară). Aceștia se formează prin precipitarea constituenților bilei, atunci când bila este prea concentrată și când stagnează prea mult în vezicula biliară.
Acuzele pacientului sunt:
-dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, cu iradiere în spate; de regulă apar după consumul de grăsimi, prăjeli, ceapă, usturoi, castraveți, etc. Intensitatea durerilor variază de la o simpla jenă la o durere extrem de puternică, ce nu cedează la calmante.
-grețuri și vărsături
-gust amar matinal
-apariția febrei și a icterului (colorația galbenă a ochilor și a pielii) sunt semne de gravitate, care trădează prezența unor complicații.
Examinând pacientul, medicul poate să nu descopere nimic în afara normalului sau poate să obiectiveze icterul sau durerea la palpare, la nivelul abdomenului superior, în partea dreaptă (semne ale complicațiilor deja instalate).
Diagnosticul se stabilește cu ajutorul unei ecografii abdominale, care ne descrie prezența calculilor, numărul și dimensiunile acestor și, de asemenea, aspectul colecistului.
Pentru litiaza veziculară nu există alt tratament decât cel chirurgical. Încercările de a “dizolva calculii și a-i elimina din colecist” prin diferite tratamente naturiste sunt foarte periculoase, deoarece pasajul acestora în calea biliară se însoțește de un risc crescut de apariție a icterului și a pancreatitei acute. Operația (colecistectomia) se face prin abord laparoscopic, în anestezie generală. Practic, se îndepărtează colecistul și întreg conținutul său. Majoritatea chirurgilor o execută în mai puțin de o oră. Spitalizarea este de scurtă durată (1-2 zile), iar reintegrarea socială și profesională a pacientului se poate face după 4-5 zile.
Netratată, boala ajunge la complicații: inflamații acute (colecistite acute), litiază de cale biliară cu hepatită acută și pancreatită acută, cancer de colecist. Tratamentul acestor complicații reprezintă o urgență și este mult mai complex.
De reținut ar fi ideea că o dată diagnosticată litiaza veziculară, ar trebui să facem cât mai repede colecistectomia, înaintea apariției complicațiilor.

Dr Raluca Bodea, chirurgie generală