Litiaza de cale biliară apare în două circumstanțe: atunci când calculi din colecist trec în calea biliară (de regulă, aceștia au sub 3 mm diametru) și atunci când pasajul bilei, din calea biliară în tubul digestiv este îngreunat (stenoze inflamatorii, cancere). Deci, pot fi calculi ajunși în calea biliară sau calculi formați aici.
Uneori, sunt asimptomatici și descoperirea lor e întâmplătoare, cu ocazia unei ecografii sau a unui examen computer-tomografic.
De regulă, însă, litiaza de cale biliară se manifestă prin apariția unuia, a două sau a tuturor următoarelor trei simptome:
-dureri în etajul abdominal superior, în dreapta sau central; cu iradiere în spate; intensitate crescută
-febră, 38-39°C
-icter (colorația galbena a ochilor și a pielii)
Examinând pacientul, medicul constată prezența icterului și a sensibilității la palpare în etajul abdominal superior.
Analizele de laborator sunt esențiale, arătându-ne prezența inflamației, a suferinței hepatice și, dacă s-a instalat, a pancreatitei acute. Bilirubina și fracțiunile sale ne permit să diferențiem un icter mecanic (cauzat de calculi) de un icter dintr-o hepatită acută infecțioasă.
Ecografia abdominală evidențiază calculii în colecist și în calea biliară, însoțiți, în majoritatea situațiilor, de dilatări ale arborelui biliar. Poate surprinde și aspectul modificat inflamator al pancreasului, caracteristic pancreatitei acute, complicație care va fi ulterior investigată computer-tomografic.
Alăturând datele clinice cu cele furnizate de analizele de laborator și cu cele imagistice (ecografie și CT), putem alege tratamentul corect al bolii. Astfel, poate fi necesară efectuarea unei endoscopii (ERCP) urmată de operația de îndepărtare a sursei de calculi, colecistul (colecistectomia laparoscopică), sau se poate efectua doar colecistectomia laparoscopică, dacă medicul consideră că deja calculi din calea biliară au trecut singuri mai departe în tubul digestiv.
De reținut ar fi faptul că orice icter trebuie să ne determine să ajungem, cât de repede posibil, la gastroenterolog, indiferent dacă se acompaniază sau nu de alte simptome. De asemenea, dacă știm că avem calculi la colecist, să ne prezentăm la un chirurg pentru operația simplă, laparoscopică, de înlăturare a acestuia, înainte de apariția complicațiilor.
Dr Raluca Bodea, chirurgie generală